Cake pops

0 (0 ocen)

  • 40 min

zwane również ciastem na patyku :) Smaczne, szybkie, a przede wszystkim efektowne :) Doskonałe na dziecięce kinderbale:)

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g suchego ciasta piaskowego
    120 g serka mascarpone
    3-4 łyzki nutelli
    łyżka oleju
    czekolada do obtoczenia; kolorowe posypki, groszki, kwiatki itp . ; cukiereczki M&m's; patyczki do lizaków, precelki

Cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * serek mascarpone wymieszać z nutellą. Do masy dodać pokruszone ciasto i dokładnie wymieszać.
    * masę wyłożyć na folie spożywczą, zawinąć i włożyć do zamrażalnika na ok. 20minut.
    * łyżeczką nabierać ciasto, formować niewielkie kulki i układać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
    * schłodzić w zamrażalniku ok.20 minut.
    * czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką oliwy.
    * w gorącej czekoladzie zamoczyć patyczka i wetknąć w kulkę do połowy. * pozostawić w zamrażalniku jeszcze na ok 10-15 minut.
    * cake popsy wyjąć z zamrażalnika, zanurzyć w gorącej czekoladzie i dowolnie udekorować
    * przechowywać w lodówce.

Porady

Robiąc średniej wielkości kuleczki wyszło mi 22 popsów. Po wyjęciu z zamrażalnika kulki obtaczać w czekoladzie i od razu dekorować, gdyż czekolada bardzo szybko zastyga. Po udekorowaniu popsów wbijałam je obok siebie w kawałek styropianu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy