Cake pops

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest dużo przepisów na te ciasteczka ale robione tak jak bajaderki, mnie się udało kupić foremkę do ich wypieku.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g masła

    150 g cukru

    300g mąki

    2 jajka

    szczypta soli

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szklanka mleka (250 ml)

    3-4 krople olejku migdałowego lub rumowego

    2-3 czekolady ( u mnie gorzka)

Cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone ciastka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie 1. Białka jajek ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

    Masło ucieram na puszysto, dodaję żółtka i stopniowo, ciągle ubijając dodaję mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian dolewając mleko.

    Na końcu dodaję pianę z białek i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszam ciasto.

    Nakładam do dolnej foremki, przykrywamy górą i dokładnie zamykamy.
    Ciasteczka pieką się w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut.

    Przed wyjęciem sprawdzamy suchość patyczka.

    Czekoladę rozpuściłam nad kąpielą wodną i wkładałam kolejno upieczone i ostudzone kuleczki, nabite na patyczki od lizaków.

    Dekorujemy w/g uznania:)

Porady

Ciasteczka dość mocno wyrastają dlatego formę silikonową obciążyłam dodatkowo nożami stołowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy