1.Białka jajek ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Masło ucieram na puszysto, dodaję żółtka i stopniowo, ciągle ubijając dodaję mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian dolewając mleko.
Na końcu dodaję pianę z białek i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszam ciasto.
Nakładam do dolnej foremki, przykrywamy górą i dokładnie zamykamy.
Ciasteczka pieką się w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut.
Przed wyjęciem sprawdzamy suchość patyczka.
Czekoladę rozpuściłam nad kąpielą wodną i wkładałam kolejno upieczone i ostudzone kuleczki, nabite na patyczki od lizaków.
Dekorujemy w/g uznania:)
Porady
Ciasteczka dość mocno wyrastają dlatego formę silikonową obciążyłam dodatkowo nożami stołowymi
Komentarze