REKLAMA

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

wyświetlono: 8099 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi. I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje. Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał.

opublikowany: 01.05.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 80000 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg buraków ćwikłowych
    1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
    1,5 szklanki cukru
    1 litr wódki 45%
    sok z 1 cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.
    Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
    Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać.
    Po 1-2 godzinach wlać wódkę.
    Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące.
    Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
    Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.
    (Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad.)

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Nalewka z granatów

Mój kolejny nalewkowy eksperyment - myślę, że udany. Nalewka ma piękny różowy kolor i świetnie smakuje :)

kategoria: alkohole nalewki opublikowany: 03.01.2017 | wyświetlono: 15019 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE