Butter chicken

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, ciut indyjskie danie. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    butelka gotowej passaty pomidorowej (można zastąpić pomidorami w puszce)
    2 ząbki czosnku
    cebula
    oliwa z oliwek
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki śmietany 12%
    woreczek ryżu
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki imbiru
    pół łyżeczki przyprawy garam masala
    cukier

Butter chicken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka zamarynować w imbirze, przyprawie garam masala, czosnku, oliwie z oliwek i jogurcie. Odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni. Passatę pomidorową przelać do garnuszka, dodać podsmażoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Chwilę pogotować. Do passaty przełożyć usmażonego kurczaka. Do śmietany dodać kilka łyżek passaty, aby ją zahartować. Przelać tą mieszankę do kurczaka i gotować ok. 10 minut. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy