Butelkowy sernik na zimno z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypać żelatynę i dodać 3-4 łyżki mleka ( mleko wziąć z przewidzianej szklanki mleka). Pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka przelać do garnka i dodać startą skórkę cytryny i zagotować. Następnie dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić w gorącym mleku. Gdy to nastąpi zdjąć garnek z ognia i zostawić do przestygnięcia.
2.Do miski przełożyć oba serki, dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Dobrze wszystko wymieszać za pomocą miksera. Maliny przełożyć do drugiej miski (kilka zostawić do dekoracji sernika) i zgnieść na miazgę ( najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Zgniecione maliny dodać do masy serowej i ponownie mikserem połączyć. Stopniowo wlewać mleko z żelatyną i cały czas miksować mikserem. Gdy mleko zostanie wmieszanie w masę zakończyć mieszanie.
3. Na butelkę położyć lejek i stopniowo wlewać masę do butelki. Wlać masę mniej więcej do 3/4 wysokości butelki ( jeśli masy będzie więcej przelać do salaterki lub wysokiej szklanki-jednakże te składniki przewidziane są tak aby wszystko zmieściło się w butelce).Odłożyć do lodówki aby masa stężała ( butelka musi w lodówce leżeć). W między czasie galaretkę rozpuścić i ostudzić. Gdy będzie zimna delikatnie przez lejek wlać do butelki. Ponownie odłożyć na leżąco do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć sernik z butelki ( jest trochę z tym zabawy i zachodu hihi:)) a następnie udekorować śmietaną ubitą na sztywno i owocami. Smacznego!
Komentarze