Bursztynowe żeberka z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczne i sycące!

  • 60 min

Składniki:

  • ŻEBERKA:
    - żeberka - 500 g
    - cebula – 2 szt
    - cukier kandyzowany - 1 łyżka
    - bulion – 125 ml
    - piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml
    - sól – 1 łyżeczka
    - pieprz – 1 szczypta
    - imbir – 1 szczypta
    - papryka czerwona – 1 szczypta
    - miód – 1 łyżka
    - musztarda z płatkami wędzonej papryki – 1 łyżka
    - olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy - 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Bursztynowe żeberka z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ŻEBERKA :

    W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy.

    Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem i delikatnie złocimy.

    Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka.

    Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru.

    Dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony.

    Zalewamy bulionem oraz piwem.

    Na wolnym ogniu dusimy ok. 40-45 minut pod przykryciem obracając od czasu do czasu.

    Kiedy żeberka będą już miękkie dodajemy miód oraz musztardę , dokładnie mieszamy i dusimy ok. 3 minutki.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musztarda Piwo Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować