Bursztynowe jabłka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taki deser poprawi humor każdemu. Cukier zaczarowany w karmel, a w środku soczyste jabłko. Dodatkowo pyszny posmak sezamu, czego chcieć więcej ?

  • 15 min

Składniki:

  • - 4-5 jabłek,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1 łyżka sezamu,
    - 5 łyżek wody,
    - Łyżka soku z cytryny

Bursztynowe jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bursztynowe jabłka 1. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy pestki. Cukier zalewamy wodą, sokiem i mieszając ogrzewamy na małym ogniu. Podgrzewamy do momentu uzyskania złotego koloru. Karmel ściągamy z ognia, dokładamy sezam. Kawałki jabłka nadziewamy na widelec i zanurzamy w karmelu. Jabłka układamy na pergaminie i czekamy do zastygnięcia karmelu.
  • Bursztynowe jabłka 2. Możemy także zanurzyć jabłka w samym karmelu i obsypać sezamem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy