ryż po meksykańsku: 1 szklanka ryżu
1,5 szklanki bulionu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
czili w proszku
sól, pieprz
chili con carne: 600 g mielonej wołowiny (u mnie łopatka)
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka fasoli czerwonej
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
chili w proszku
oregano
kminek mielony
sól, pieprz
1.Ryż zrumienić na patelni, z rozgrzanym olejem. Następnie wlać bulion i przecier pomidorowy. Chwilę poddusić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i chili w proszku. Wymieszać, przykryć i gotować ok.20 minut, do miękkości ryżu (w razie konieczności dodać bulionu).
2.Chili con carne: mięso przełożyć do miski, dodać oregano, sól i pieprz, wymieszać. Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Przyprawić do smaku chili, solą i pieprzem, Całość podsmażać do zrumienienia, rozdzielając mięso. Następnie na patelnię dołożyć pomidory z puszki i osączoną z zalewy fasolę. Całość wymieszać.
3.Na środek placka tortilli wyłożyć porcję ryżu po meksykańsku. Na ryżu umieścić porcję chili con carne oraz startą mozzarellą. Wzdłuż położyć pokrojonego w kawałki awokado. Całość zwinąć w rulon, w ten sposób, że najpierw do środka zwinąć boki, a potem farsz, tak by koniec objął wszystkie dodatki. Przed podaniem burritto podgrzać z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.
Komentarze