NALEŚNIKI:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody niegazowanej
2 jajka
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
odrobina oleju do smażenia naleśników
MIĘSO:
50-70 dkg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki albo szynki)
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
sos słodko-kwaśny pikantny w słoiku ( np. Pudliszki ) albo sos chilli concarne
2-3 ząbki czosnku
przyprawa uniwersalna
oregano
pieprz
sól
papryka w proszku
odrobina oleju do usmażenia mięsa
SOS-SAŁATKA:
ogórek zielony
3 pomidory
pół cebuli
mała puszka kukurydzy
mały jogurt naturalny
mała kwaśna gęsta śmietana
sól
pieprz
ocet
cukier
1.Składniki na naleśniki zmiksować - upiec naleśniki.
2.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku ( przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, oregano, paprykę ) - przesmażyć z przyprawami. Na końcu dodać sos słodko-kwaśny i fasolę czerwoną ( przecedzoną ).
3.Składniki sosu-sałatki pokroić ( ogórek, pomidory, cebulę ), dodać kukurydzę, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem. Wymieszać z jogurtem i śmietaną.
Komentarze