Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na początku wyjaśnię nazwę dania, gdyż nie wiedziałam jak nazwać tę potrawę ;) Bur - od buraka, a kar - od kartofla i tak powstał burkar czyli ziemniaki zapiekane z burakami otulone włoskim dipem bazyliowo - musztardowym. Składniki proste i niepozorne, ale całość komponuje się bardzo smakowicie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
    6 ziemniaków
    olej rzepakowy (zimno - tłoczony)
    + dip bazyliowo - musztardowy (przepis w moich propozycjach)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burkar z dipem bazyliowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem.
  • Ziemniaki 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i również skrapiamy olejem.

    Konieczność użycia dwóch naczyń związana jest z różnym czasem pieczenia buraków i ziemniaków. Buraki potrzebują go trochę więcej.
  • dip 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy naczynie z burakami.
    Po 20 minutach dodajemy naczynie z ziemniaczkami i pieczemy wszystko przez następne 45 minut.

    Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski dodajemy kilka łyżek dipu bazyliowo - musztardowego i dokładnie mieszamy.

    Porcje burkaru przekładamy na talerze. Obok kładziemy duży kleks dipu do maczania warzyw - wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Przepis na dip - http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wloski-dip-bazyliowo-musztardowy-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować