Burgery z salsą z awokado

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Wołowe burgery, idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Podawane z salsą z awokado, pomidorów i sokiem z cytryny lub limonki.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 80 g Ryżu basmati
    150 g Mielonej wołowiny
    1 Cebula
    2 ząbki Czosnku
    2 Papryczki chili
    Przyprawy Ostra papryka, słodka papryka, mielony kminek, sól, pieprz
    2 Pomidory
    130 g Awokado
    Sok z limonki/cytryny
    Kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Salsa

Burgery z salsą z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski przekładamy mięso, cebulę, czosnek.
    2. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę.
    3. Dodajemy do mięsa razem z mieloną papryką (ostrą oraz słodką), kminkiem rzymskim, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery.
    4. Grillujemy lub smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony.
    5. Ryż gotujemy według instrucji.
    6. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.

    7. SOS SALSA:
    8. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
    9. Awokado kroimy na pól, usuwamy pestkę i łyżeczką wyjmujemy środek.
    10. Dodajemy do pomidorów i polewamy sokiem z limonki lub cytryny.
    11. Drugą papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę.
    12. Dodajemy do awokado i pomidorów. Posypujemy solą i pieprzem.
    13. Całość dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Cytrynowy halibut z salsą z awokado

To może cię zainteresować