Wołowe burgery, idealnie doprawione aromatycznymi przyprawami: chilli, kminkiem, ostrą i słodką papryką. Podawane z salsą z awokado, pomidorów i sokiem z cytryny lub limonki.
25 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
80 g Ryżu basmati
150 g Mielonej wołowiny
1 Cebula
2 ząbki Czosnku
2 Papryczki chili
Przyprawy Ostra papryka, słodka papryka, mielony kminek, sól, pieprz
2 Pomidory
130 g Awokado
Sok z limonki/cytryny
Kolendra
Burgery z salsą z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski przekładamy mięso, cebulę, czosnek.
2. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Dodajemy do mięsa razem z mieloną papryką (ostrą oraz słodką), kminkiem rzymskim, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery.
4. Grillujemy lub smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony.
5. Ryż gotujemy według instrucji.
6. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
7. SOS SALSA:
8. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
9. Awokado kroimy na pól, usuwamy pestkę i łyżeczką wyjmujemy środek.
10. Dodajemy do pomidorów i polewamy sokiem z limonki lub cytryny.
11. Drugą papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę.
12. Dodajemy do awokado i pomidorów. Posypujemy solą i pieprzem.
13. Całość dokładnie mieszamy.
Komentarze