Burgery z mięsa mielonego z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do przygotowania można wykorzystać większą cukinię, łyżeczką trzeba wyjąć miąższ z pestkami. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
2.Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
3.Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
4.Formować kotlety, spłaszczyć i smażyć lub piec na grillu. Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, oba smakowały mu bardzo.
Komentarze