BURGERY Z KURCZAKA Z SEREM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka ( ok. 600 g)
    ok. 100 g sera żółtego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    pęczek koperku
    2 łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki sezamu
    1 jajo
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Burgery Ser

Burgery z kurczaka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno. Przenosimy do miski.
  • 2. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy lub możemy też ją zmielić w rozdrabniaczu. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony po około 6-7 min., aż nabiorą złotego koloru.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w bułce.

Porady

Aby były mniej tłuste, można je podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, z obu stron po około 2-3 min., a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ser żółty Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować