Burgery z kurczaka z posypką sezamową

5 (182 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste i mięciutkie burgery z piersi kurczaka. Zmielona papryka, cebula i czosnek nadały im niezwykłego aromatu. Panierka z krakersów i sezamu dodatkowo urozmaiciła smak!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
    1 biała cebula
    ½ czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku
    100 g żółtego sera
    2 łyżki świeżego szczypiorku
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    Sól
    Pieprz

    Panierka:
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka białego sezamu
    6 krakersów
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery z kurczaka z posypką sezamową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i jajko. Masę wyrabiamy na gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery.
    Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (181 ocen)

Mini burgery

4.49 (181 ocen)

Mini burgery

czarrna Meczowe przekąski 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować