Burgery z kurczaka, ryżu i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Burgery: Ugotować ryż(gotować chwilę dłużej niż czas podany na opakowaniu, żeby był na pewno miękki). Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła i ząbek czosnku. Dusić około 1-2 minut co chwilę mieszając, aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z ognia, usunąć czosnek, szpinak drobno posiekać.
Mięso z udka oddzielić od kości, następnie wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć do miski, dodać ryż i szpinak. Dodać jajko, świeże zioła i zarodki pszenne. Doprawić gałką muszkatołową. maggi, pieprzem cytrynowym oraz mieszanką pieprzów.
2.Do masy dodać 2 łyżki oliwy, wymieszać i zwilżonymi oliwą dłońmi uformować kotleciki. Smażyć burgery na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor po około 2 minuty z każdej strony.
3.Pesto: Zmiksować wszystkie składniki blenderem( w razie zbyt gęstej konsystencji dodać oliwy z oliwek)
4.Burgery podawać na sałacie, udekorować botwinką, dodać zielone pesto.
Komentarze