Burgery z kotletem z jajek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kotlety z jajek smakują chyba każdemu, a dzieci za nimi przepadają. Żeby były dla nich bardziej atrakcyjne, podaję je jako burgery, w zwykłej bułce z paroma warzywnymi dodatkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 bułka pszenna
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    1/2 szklanki bułki tartej do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia


    6 bułek pszennych, mniejszych
    6 listków sałaty
    pokrojona w paski papryka czerwona
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Burgery z kotletem z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Rozdrobnioną bułkę namaczamy w mleku, około 20 minut.
  • 3. Do startych jajek dodajemy surowe jajko, odciśniętą z mleka bułkę, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz. Masa nie powinna być zbyt zbita.
  • 4. Formujemy okrągłe, niezbyt grube kotlety, o średnicy bułek. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.
  • 5. Burgery podajemy w małych bułeczkach, z warzywami i ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.49 (181 ocen)

Mini burgery

4.49 (181 ocen)

Mini burgery

czarrna Meczowe przekąski 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować