Burgery z fasolką

0 (0 ocen)

Taka moja zdrowa wersja amerykańskich burgerów z dodatkiem pysznej fasolki szparagowej.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny,
    3 łyżki bułki tartej,
    szkl. bulionu,
    cebula,
    jajko,
    4 bułki pszenne,
    4 łyżki jogurtu naturalnego,
    4 łyżki pikantnego ketchupu,
    pomidor,
    10 dag żółtej fasolki szparagowej,
    łyżeczka masła,
    2 łyżki oleju,
    sól, pieprz.

Burgery z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę zeszklić. Wyrobić z mięsem, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku. Uformować 8 okrągłych, płaskich kotletów. Usmażyć na oleju z obu stron na złotobrązowo.
  • 2. Fasolkę umyć, każdą pokroić na 3 części. Gotować w osolonej wodzie ok. 15-20min, do miękkości.
  • 3. Ketchup zmieszać z jogurtem. Każdą bułkę przepołowić, posmarować cienko masłem oraz sosem jogurtowym. Ułożyć plasterki pomidora i kotlet. Na wierzchu ułożyć fasolkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy