Burgery z czarnej fasoli i czerwonego ryżu w chrupiacej panierce z sezamu

0 (0 ocen)

Wegański burger z pieczonym kotletem z czarnej fasoli i czerwonego ryżu w chrupiącej panierce z czarnego sezamu. Środek wypełniony jest świeżymi warzywami i pieczoną papryką, co nadaje charakterystycznego smaku. Burger w wykonaniu jest bardzo prosty, w środku soczysty, a zewnątrz chrupiący

Składniki:

  • -1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (u mnie od BioŻywczy)
    -1 szklanka ugotowanego czerwonego ryżu (u mnie od BioŻywczy)
    -6 łyżek płatków owsianych
    -2 łyżki mąki amarantusa
    -kilka łyżek czarnego sezamu do obtoczenia kotletów
    -1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
    -1 potarta marchewka
    -sól
    -świeżo mielony pieprz
    -czerwona papryka
    -1 łyżka roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego
    -bułka razowa

    Warzywa:
    -czerwona papryka
    -zielona papryka
    -kapusta pekińska
    -czerwona i biała cebula
    -nać pietruszki
    -ogórek kiszony

Burgery z czarnej fasoli i czerwonego ryżu w chrupiacej panierce z sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. fasolę, ryż, olej oraz mąkę przekładamy do naczynia i blendujemy na gęstą masę. Dodajemy płatki owsiane, posiekany czosnek, marchew, przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. Po upływie czasu formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-30minut 200C
    -papryki kroimy na pół, nakłuwamy, lekko solimy i pieczemy w ponad 200C. Wyjmujemy, gdy papryka będzie już lekko pękała i ściemnieje
    -gotowego kotleta wkładamy do bułki wraz z resztą warzyw. Gotowe! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy