Burgery z cukinii i ricotty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowo i smacznie

  • 40 min

Składniki:


  • 2 cukinie (ok. 50 dag)
    20 dag ricotty
    10 dag bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
    2 cebule dymki
    papryczka chili
    4 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka skórki otartej z cytryny
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz

Burgery z cukinii i ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami.
    Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami.
    Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy