Sycąca cieciorka, cukinia i ser feta czyli wegetariańska uczta dla tych, którzy mają ochotę spróbować czegoś innego. Przyprawione pikantną nutką chilli mogą śmiało konkurować z mięsnymi burgerami.
Burgery z cieciorki i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, wyciskamy sok. Na małej ilości oleju na patelni podsmażamy ją kilka minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmujemy, chłodzimy.Cieciorkę odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli i podsmażoną wcześniej cukinię. Wsypujemy kumin, bułkę tartą, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokruszony w grube kawałki ser feta. Całość dobrze mieszamy, formujemy burgery (z podanej przeze mnie ilości wychodzi 6 sztuk). Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron do zarumienienia. Możemy na wierzch dodać jeszcze grillowane paski cukinii.
Komentarze