Burgery z cieciorki i cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycąca cieciorka, cukinia i ser feta czyli wegetariańska uczta dla tych, którzy mają ochotę spróbować czegoś innego. Przyprawione pikantną nutką chilli mogą śmiało konkurować z mięsnymi burgerami.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia zielona mała: 1 sztuka
    - cieciorka w puszce: 400 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - papryczka chilli czerwona: 1 sztuka
    - kumin mielony: 1 łyżka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - ser feta: 100 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery z cieciorki i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Burgery z cukinii i cieciorki 1. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, wyciskamy sok. Na małej ilości oleju na patelni podsmażamy ją kilka minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmujemy, chłodzimy.Cieciorkę odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli i podsmażoną wcześniej cukinię. Wsypujemy kumin, bułkę tartą, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokruszony w grube kawałki ser feta. Całość dobrze mieszamy, formujemy burgery (z podanej przeze mnie ilości wychodzi 6 sztuk). Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron do zarumienienia. Możemy na wierzch dodać jeszcze grillowane paski cukinii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Chili Cukinia Czosnek Sery Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować