Burgery z camemberta

0 (0 ocen)

Jestem wielką fanatyczką sera camembert. Staram się od czasu do czasu eksperymentować z tym serem. Tym razem padło na domowe burgery !! Efekt? dla mnie BOMBA

Składniki:

  • Bułki
    340 g mąki pszennej
    100 ml mleka ciepłego
    100 ml wody letniej
    2 łyżeczki cukru
    7 g drożdży suchych
    1.5 łyżki rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo
    1 jajko
    1/3 szkl sezamu

    Kotlety z sera
    6 serów camembert ( po 125 g każdy)
    2 jajka
    płatki kukurydziane

    Dodatkowo
    Sos na bazie octu balsamicznego
    2 większe cebule
    pomidor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Przystawki

Burgery z camemberta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki:
    Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.
  • 2. Mieszamy delikatnie łyżką
  • 3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
  • 4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
  • 5. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
  • 6. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
  • 7. Kotlety z sera:
    Jajka rozbełtujemy, płatki kukurydziane rozdrabniamy w dłoniach bądź za pomocą tłuczka
  • 8. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju
  • 9. Ser obtaczamy w jajku oraz płatkach.
  • 10. Smażymy Na złoty kolor z oby dwóch stron.
  • 11. Pomidora kroimy w plastry
  • 12. Dodatki:
    Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku
  • 13. Burgery:
    Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połówki polewamy sosem na bazie octu balsamicznego. Układamy plasterki cebuli, kotlet z sera, cebulę, pomidora i całośc polewamy sosem na bazie octu balsamicznego. całość przykrywamy połówką bułki.
  • 14. Burgery podgrzewamy w piekarniku przez 10 min w 150 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować