Burgery z buraków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczone buraki smakują rewelacyjnie, przełamane ostrością chilli, słodkie i intensywnie bordowe zachwycą nawet amatorów mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże buraki
    1 duża cebula
    2 saszetki ugotowanego ryżu
    pół szklanki oleju
    pół szklanki bułki tartej
    3 łyżki mąki
    ziarna słonecznika (ok. 4 łyżki)
    orzechy włoskie (pół szklanki)
    sól, pieprz, czosnek, chilli

Burgery z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Połączyć buraki i cebulkę z ugotowanym wcześniej ryżem (nie musi być zimny), olejem, bułką tartą, mąką, ziarnami słonecznika i orzechami. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chilli do smaku. Formować duże burgery i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez 35 minut, po pierwszych 15 minutach odwrócić burgery na drugą stronę.

Porady

słonecznik i orzechy dodajemy wg uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy