Burgery zamiast w bułce podaję w plackach kukurydzianych z grillowanymi pieczarkami i młodymi kolbami kukurydzy. Pyszne i sycące danie. Porcja dla 4-6 osób.
Składniki:
Zestaw A
Składniki podstawowe:
500 g mięsa wołowego mielonego
1 puszka kukurydzy
5 dużych pieczarek
6 miniaturowych kolb kukurydzy z marynaty
Burgery wołowe w placku kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na placki kukurydziane: kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do misy blendera i zblenduj na gładko, ziemniaki przepuść przez praskę. W misce wymieszaj ze sobą zmieloną kukurydzę i ziemniaki, dopraw solą, pieprze,dodaj 1 jajko i mąkę, wymieszaj, powinna powstać gęsta masa. Na patelni rozgrzej trochę oleju, układaj placuszki i smaż aż się zrumienią. Odkładaj na talerz.
2.Na burgery: szalotkę posiekaj drobno, z tymianku oberwij listki a kolendrę przesiekaj drobno. W misce wymieszaj mięso z szalotką, listkami tymianku i kolendry, dodaj jajko, sól, chilli w proszku, sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Patelnię grillową przesmaruj cienko olejem i dobrze rozgrzej, z mięsa formuj dosyć szerokie, ale płaskie kotlety, smaż na patelni grillowej, ok. 2-3 minuty na każdą ze stron. Odkładaj na ręcznik papierowy.
3.Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Miniaturowe kolby kukurydzy przekrój na pół. Warzywa układaj na rozgrzanej patelni grillowej i krótko zgrilluj. Podczas smażenia oprósz solą i pieprzem.
4.Na talerzu układaj placek, na nim burger, grillowane pieczarki i kolby kukurydzy, przykryj następnym plackiem. Na górze zrób mały kleks z jogurtu greckiego i posyp listkami tymianku.
Komentarze