Burgery wołowe w placku kukurydzianym

0 (0 ocen)

Burgery zamiast w bułce podaję w plackach kukurydzianych z grillowanymi pieczarkami i młodymi kolbami kukurydzy. Pyszne i sycące danie. Porcja dla 4-6 osób.

Składniki:

  • Zestaw A
    Składniki podstawowe:
    500 g mięsa wołowego mielonego
    1 puszka kukurydzy
    5 dużych pieczarek
    6 miniaturowych kolb kukurydzy z marynaty

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    4 średnie ugotowane ziemniaki

    Składniki robocze do mięsa:
    1 łyżeczka mielonego chilli
    kilka listków kolendry
    1 małe jajko
    4-5 gałązek świeżego tymianku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 szalotka

    Składniki robocze do placków:
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 małe jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

    Dekoracja:
    kleks jogurtu greckiego
    listki tymianku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Placki

Burgery wołowe w placku kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki kukurydziane 1. Na placki kukurydziane: kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do misy blendera i zblenduj na gładko, ziemniaki przepuść przez praskę. W misce wymieszaj ze sobą zmieloną kukurydzę i ziemniaki, dopraw solą, pieprze,dodaj 1 jajko i mąkę, wymieszaj, powinna powstać gęsta masa. Na patelni rozgrzej trochę oleju, układaj placuszki i smaż aż się zrumienią. Odkładaj na talerz.
  • Burgery wołowe 2. Na burgery: szalotkę posiekaj drobno, z tymianku oberwij listki a kolendrę przesiekaj drobno. W misce wymieszaj mięso z szalotką, listkami tymianku i kolendry, dodaj jajko, sól, chilli w proszku, sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Patelnię grillową przesmaruj cienko olejem i dobrze rozgrzej, z mięsa formuj dosyć szerokie, ale płaskie kotlety, smaż na patelni grillowej, ok. 2-3 minuty na każdą ze stron. Odkładaj na ręcznik papierowy.
  • Grillowane warzywa 3. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Miniaturowe kolby kukurydzy przekrój na pół. Warzywa układaj na rozgrzanej patelni grillowej i krótko zgrilluj. Podczas smażenia oprósz solą i pieprzem.
  • 4. Na talerzu układaj placek, na nim burger, grillowane pieczarki i kolby kukurydzy, przykryj następnym plackiem. Na górze zrób mały kleks z jogurtu greckiego i posyp listkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować