Burgery pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni smażyć pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Kiedy cebula trochę zmięknie dodać startą na dużych oczkach paprykę. Następnie do papryki dodać pieczarki i smażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki dobrze odparować z wody i pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i bazylią. W dużej misce umieścić pieczarki i dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Masę połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć płaskie kotlety na złoty kolor.
2.Z gotowych burgerów można zrobić kanapki. Bułkę przeciąć na pół, wydrążyć środki z obu stron. Na spód kanapki położyć plaster sera mozarella, paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, plaster pomidora, cztery plasterki cukinii, burgera i górną warstwę bułki. Z gotowych produktów wyszło mi 12 małych burgerów.
Komentarze