Burgery pieczarkowe

4.5 (148 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Burgery pieczarkowe mogą nam zastąpić mielone mięso.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pieczarki: 50 dekagramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - ryż: 0.25 szklanki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - bułka tarta: 0.2 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - ząbek czosnku: 1 ząbek
    - suszona bazylia: 2 szczypty
    - sól: 7 szczypt
    - pieprz: 3 szczypty

    - Bułki żytnie: 2 sztuki
    - mozarella: 65 gramów
    - pomidor: 2 plastry
    - cebula czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka żółta: 0.25 sztuki
    - cukinia: 0.25 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burgery pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni smażyć pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Kiedy cebula trochę zmięknie dodać startą na dużych oczkach paprykę. Następnie do papryki dodać pieczarki i smażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki dobrze odparować z wody i pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i bazylią. W dużej misce umieścić pieczarki i dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Masę połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć płaskie kotlety na złoty kolor.
  • 2. Z gotowych burgerów można zrobić kanapki. Bułkę przeciąć na pół, wydrążyć środki z obu stron. Na spód kanapki położyć plaster sera mozarella, paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, plaster pomidora, cztery plasterki cukinii, burgera i górną warstwę bułki. Z gotowych produktów wyszło mi 12 małych burgerów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować