burgery mięsno-warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mielone w nowej, zdrowsze wersji. Kotleciki z dodatkiem cukinii i papryki wyszły bardzo smacznie, część zjedliśmy z domowymi bułkami jako takie pseudo hamburgery, ale równie dobrze smakowałyby z ziemniakami i surówką jako drugie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
    1/2 cukinii
    1/2 zielonej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    1 jajko
    1/2 bułki czerstwej
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 cebuli
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    1 ząbek czosnku
    bułka tarta do panierowania
    tłuszcz do smażenia

Burgery mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, trochę posolić i odcisnąć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wyrobić i formować kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy