Mielone w nowej, zdrowsze wersji. Kotleciki z dodatkiem cukinii i papryki wyszły bardzo smacznie, część zjedliśmy z domowymi bułkami jako takie pseudo hamburgery, ale równie dobrze smakowałyby z ziemniakami i surówką jako drugie danie.
30 min
Składniki:
300 g mięsa mielonego
1/2 cukinii
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 jajko
1/2 bułki czerstwej
2 łyżki bułki tartej
1/2 cebuli
sól
pieprz
słodka papryka
1 ząbek czosnku
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Burgery mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, trochę posolić i odcisnąć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wyrobić i formować kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Komentarze