Burger z pieczonymi warzywami zamiast pikli, serem kozim zamiast sera żółtego i dodatkiem sosu piernikowego to alternatywa dla tradycyjnego burgera i pyszna kanapka na chłodny dzień.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Hamburgery:
1) 2 kajzerki
2) 2 burgery wołowe
3) 1 marchewka
4) 1 burak
5) 100 g sera koziego
6) garść liści szpinaku
7) oliwa
Sos piernikowy:
1) 6 nielukrowanych pierników
2) mała cebula
3) 8 suszonych śliwek
4) pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
5) pół szklanki wywaru warzywnego
6) 2 łyżki miodu gryczanego
7) sok z cytryny
8) sól, pieprz
9) masło do smażenia
Burger z pieczonymi warzywami, kozim serem i sosem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy sos piernikowy:
1) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
2) Śliwki i pierniczki drobno kroimy i razem z miodem dodajemy do cebuli. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i winem i gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2.Następnie przygotowujemy hamburgera:
1) Buraka i marchewkę kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy suszonym tymiankiem i solą. Najpierw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni wstawiamy buraki i pieczemy je 10 minut, po tym czasie dodajemy do nich marchewkę i pieczemy kolejne 10 minut.
2) Kajzerkę kroimy na pół i opiekamy kilka minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem.
3) Na patelni grillowej smażymy burgery wołowe.
4) Spody kajzerek smarujemy sosem piernikowym, na nim układamy liście szpinaku, następnie burgera, którego smarujemy też sosem piernikowym i pieczone warzywa, na koniec dodajemy pokruszony ser kozi i przykrywamy drugą połówką bułki.
Komentarze