Burger z pieczonymi warzywami, kozim serem i sosem piernikowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Burger z pieczonymi warzywami zamiast pikli, serem kozim zamiast sera żółtego i dodatkiem sosu piernikowego to alternatywa dla tradycyjnego burgera i pyszna kanapka na chłodny dzień.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Hamburgery:
    1) 2 kajzerki
    2) 2 burgery wołowe
    3) 1 marchewka
    4) 1 burak
    5) 100 g sera koziego
    6) garść liści szpinaku
    7) oliwa
    Sos piernikowy:
    1) 6 nielukrowanych pierników
    2) mała cebula
    3) 8 suszonych śliwek
    4) pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
    5) pół szklanki wywaru warzywnego
    6) 2 łyżki miodu gryczanego
    7) sok z cytryny
    8) sól, pieprz
    9) masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Sosy

Burger z pieczonymi warzywami, kozim serem i sosem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy sos piernikowy:
    1) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
    2) Śliwki i pierniczki drobno kroimy i razem z miodem dodajemy do cebuli. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i winem i gotujemy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 2. Następnie przygotowujemy hamburgera:
    1) Buraka i marchewkę kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy suszonym tymiankiem i solą. Najpierw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni wstawiamy buraki i pieczemy je 10 minut, po tym czasie dodajemy do nich marchewkę i pieczemy kolejne 10 minut.
    2) Kajzerkę kroimy na pół i opiekamy kilka minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem.
    3) Na patelni grillowej smażymy burgery wołowe.
    4) Spody kajzerek smarujemy sosem piernikowym, na nim układamy liście szpinaku, następnie burgera, którego smarujemy też sosem piernikowym i pieczone warzywa, na koniec dodajemy pokruszony ser kozi i przykrywamy drugą połówką bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować