Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej bułce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świeżo pieczona, chrupiąca kukurydziana bułka z pikantnym burgerem i słodką karmelizowaną cebulą.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burgery:
    Mięso mielone (dowolne) - 400g
    Przyprawa meksykańska - 2 łyżki
    Papryka jalapeno marynowana - 4 plastry

    Cebula karmelizowana:
    Cebula czerwona - 1szt
    Miód - 2 łyżki
    Ocet (u mnie winny) - 2 łyżki
    Sól, pieprz - po szczypcie
    Olej - 1 łyżeczka

    Bułki kukurydziane:
    Mąka kukurydziana - 120g
    Mąka pszenna - 100g
    Drożdże świeże - 10g
    Mleko ciepłe - 100ml
    Sól - 0,5 łyżeczki
    Cukier - 1 łyżeczka
    Masło roztopione - 25g

    Dodatki do burgera - jakie lubicie, u mnie:
    sałaka, majonez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki kukurydziane 1. Bułki:
    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej - odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na bułki i zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i odstawiamy na papier do pieczenie jeszcze na pół godziny. Warto posmarować je wodą - powstanie ładna, pękająca skórka. Bułeczki można posypać makiem, sezamem albo czarnuszką.

    Bułki pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut do zarumienienia.
    Są chrupkie i lekko się kruszą.
    Te bułki najlepsze są na świeżo - następnego dnia mocno się kruszą
  • cebula 2. Karmelizowana cebula:
    Pokrojoną cebulę smażymy chwilę na oleju. Kiedy zaczyna mięknąć dodajemy miód, ocet, sól i pieprz. Dusimy bez przykrycia na bardzo małym ogniu 15-20 minut do odparowania płynu.
  • burger 3. Mięso mieszamy z przyprawą i pokrojonymi papryczkami. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
  • burger 4. Pikantne mięso idealnie komponuje się ze słodyczą karmelizowanej cebuli.

    Możecie dodać swoje ulubione dodatki - sałatę, pomidora, keczup, musztardę czy majonez.

Porady

Cebula karmelizowana jest tak pyszna, że warto zrobić więcej i zachować w lodówce na przykład do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować