Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej - odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na bułki i zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i odstawiamy na papier do pieczenie jeszcze na pół godziny. Warto posmarować je wodą - powstanie ładna, pękająca skórka. Bułeczki można posypać makiem, sezamem albo czarnuszką.
Bułki pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut do zarumienienia.
Są chrupkie i lekko się kruszą.
Te bułki najlepsze są na świeżo - następnego dnia mocno się kruszą
2.Karmelizowana cebula:
Pokrojoną cebulę smażymy chwilę na oleju. Kiedy zaczyna mięknąć dodajemy miód, ocet, sól i pieprz. Dusimy bez przykrycia na bardzo małym ogniu 15-20 minut do odparowania płynu.
3.Mięso mieszamy z przyprawą i pokrojonymi papryczkami. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
4.Pikantne mięso idealnie komponuje się ze słodyczą karmelizowanej cebuli.
Możecie dodać swoje ulubione dodatki - sałatę, pomidora, keczup, musztardę czy majonez.
Porady
Cebula karmelizowana jest tak pyszna, że warto zrobić więcej i zachować w lodówce na przykład do sałatki.
Komentarze