Burger po polsku

0 (0 ocen)

Jak nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!

Składniki:

  • 1 bułka do hamburgera
    125g mięsa mielonego
    1 jajko L
    1 liść sałaty
    2 plastry pomidora
    3 plastry czerwonej cebuli
    2 plastry żółtego sera
    majonez
    ketchup
    sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
    olej

Burger po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

  • 2. Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy.
  • 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.

Komentarze

Podobne przepisy