Buraki z papryką, marchewką i cebulą na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy w lupinkach ,ostudzamy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
2.Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
3.Papryke i cebule kroimy w kostke.
4.Wszystkie warzywa laczymy ze soba ,dodajemy ocet ,olej ,listek laurowy,pieprz ,ziele angielskie ,cukier ,sol i razem mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin i co Jakis czas mieszamy .
5.Przekladamy do wyparzonych sloikow ,dokladnie zakrecamy .
6.Ukladamy w garnku -pod sloiki ukladamy sciereczke ,nalewamy wode do 3/4 wysokosci sloikach i pasterezujemy przez 20 min. od czasu kiedy woda zacznie bulgotac.
7.Nastepnie ukladamy do gory dnem nasze sloiki i zostawiamy na kilka godzin ,ja zostawiam zawsze na okolo 24 godziny ,dla pewnosci.
Porady
Nalezy pamietac o tym ,ze sloiki powinny byc wyparzone i pokrywki od sloikow szczelne.
Komentarze