Buraki z papryką, marchewką i cebulą na zimę

4.98 (192 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Nasza ulubiona zimowa salatka z burakow.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 7 burakow czerwonych (duzych )
    7 papryk czerwonych (malych ,srednich)
    7 cebul (malych)
    7 marchewek (duzych)
    listek laurowy,kilka ziarenek pieprzu kolorowego,5-6 ziarenek ziela angielskiego
    200 ml octu 10 %
    200 oleju rzepakowego
    1 lyzka cukru
    1 lyzeczka soli
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Buraki z papryką, marchewką i cebulą na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy w lupinkach ,ostudzamy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
  • 2. Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
  • 3. Papryke i cebule kroimy w kostke.
  • 4. Wszystkie warzywa laczymy ze soba ,dodajemy ocet ,olej ,listek laurowy,pieprz ,ziele angielskie ,cukier ,sol i razem mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin i co Jakis czas mieszamy .
  • 5. Przekladamy do wyparzonych sloikow ,dokladnie zakrecamy .
  • 6. Ukladamy w garnku -pod sloiki ukladamy sciereczke ,nalewamy wode do 3/4 wysokosci sloikach i pasterezujemy przez 20 min. od czasu kiedy woda zacznie bulgotac.
  • buraki 7. Nastepnie ukladamy do gory dnem nasze sloiki i zostawiamy na kilka godzin ,ja zostawiam zawsze na okolo 24 godziny ,dla pewnosci.

Porady

Nalezy pamietac o tym ,ze sloiki powinny byc wyparzone i pokrywki od sloikow szczelne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować