Buraki z cukinią na zimę do słoików

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Buraki z cukinią na zimę do słoików idealny dodatek do dań mięsnych.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 kg buraków,
    1 kg cukini (już obranej),
    pół szklanki cukru,
    pół szklanki octu,
    1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Buraki z cukinią na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.

    Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.

    Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Obraną cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

    Przekładamy do litrowych słoików.

    Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.

    Przechowujemy w zimnym miejscu.

    Smacznego ;)

Porady

Super dodatek do dań obiadowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować