Buraka

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Burakę nauczył mnie robić mąż Algierczyk.

Składniki:

  • duża cebula
    pomidor
    20 zielonych oliwek
    4 jajka
    30 dag mielonego mięsa wołowego
    10 dag sera topionego (smak dowolny)
    3 średnie ziemniaki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz
    chili konserowowa
    olej
    cytryna
    16 arkuszy papieru ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Mięso podsmażamy na oleju. Doprawiamy. Cebulę, pomidora, oliwki, ser i natkę pietruszki drobno kroimy.
  • 2. Papier ryżowy zwilżamy zimną wodą. 4 arkusze układamy w kształt zbliżony do kwadratu, tak aby zachodziły na siebie. Na środek wykładamy
    1/4 ziemniaków. Robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Wsypujemy po 1/4
    mięsa, pomidorów, cebuli, oliwek, natki pietruszki i topionego sera. Oprószamy solą i pieprzem.
  • 3. Papier delikatnie zwijamy (jak gołąbki). Wierzch polewamy olejem. Smażymy w rozgrzanym, głębokim oleju po ok. 5 minut z obu stron, aż się zrumieni. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne porcje. Burakę podajemy z ćwiartką cytryny i papryką chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Zielone oliwki

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować