1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Mięso podsmażamy na oleju. Doprawiamy. Cebulę, pomidora, oliwki, ser i natkę pietruszki drobno kroimy.
2.Papier ryżowy zwilżamy zimną wodą. 4 arkusze układamy w kształt zbliżony do kwadratu, tak aby zachodziły na siebie. Na środek wykładamy
1/4 ziemniaków. Robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Wsypujemy po 1/4
mięsa, pomidorów, cebuli, oliwek, natki pietruszki i topionego sera. Oprószamy solą i pieprzem.
3.Papier delikatnie zwijamy (jak gołąbki). Wierzch polewamy olejem. Smażymy w rozgrzanym, głębokim oleju po ok. 5 minut z obu stron, aż się zrumieni. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne porcje. Burakę podajemy z ćwiartką cytryny i papryką chili.
Komentarze