Burak z fantazją

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bywa, że nie doceniamy tego warzywa - przerabiając go głównie na wersję tartą lub w marynacie...A tymczasem on, burak, potrafi nas zaskoczyć jako dodatek do dania głównego w formie fantazyjnej sałaty ;-)Sałatka nadaje się idealnie zarówno do obiadu, jak i na przyjęcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 buraki
    1/2 opakowania rucoli
    1 cebula czerwona
    1 łyżka pestek dyni
    sos do buraków:
    1/2 szkl oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
    2 łyżki musztardy sarebskiej
    2 łyżki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 wyciśnięte ząbki czosnku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Burak z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyj i ugotuj we wodzie. Powinny być al dente. czas gotowania około 30 minut 9zależy od wielkości buraków).
    Następnie obierz je i pokrój w niezbyt grube talarki.
    Buraki przełóż do miski i zalej dobrze połączonymi składnikami na sos do buraków. Marynuj około 60-75 minut.
    Następnie dołóż do buraków rucolę i pokrojoną w piórka cebulkę.
    Dobrze wymieszaj składniki i posyp na wierzchu pestkami dyni.

Porady

Jeśli chcesz, żeby sałatka zyskała nowy, niepowtarzalny smak - dodaj do sosu 1 łyżkę miodu. Zamiast oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni, można wykorzystać np. olej rzepakowy. Należy pamiętać, że wybór oliwy/oleju będzie miał wpływ na smak sałatki. Polecam do indyka podanego z ziemniakami; pieczonego schabu z kopytkami, jak i do wołowiny :-) Tylko od nas zależy, z czym podamy tę sałatkę, ponieważ łączy się ona idealnie z wieloma rodzajami mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować