Buraczkowy sok

0 (0 ocen)

Nic tylko pić i cieszyć się zdrowiem:). Taki sok to doskonała porcja witamin. Polecam zwłaszcza jesienią i zimą gdy jakby więcej „katarków” i wirusów wokół.

Składniki:

  • Składniki na około 2 litry soku :
    • 800 gram dyni (waga po obraniu),
    • 800 gram marchwi,
    • 800 gram jabłek,
    • 3 buraczki podłużne średniej wielkości,
    • ok 1,5 łyżki nasion chia,

Buraczkowy sok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona dynia 1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki.
  • pokrojona marchew 2. Obraną marchew kroimy w plasterki.
  • pokrojone buraczki 3. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części- nie obieramy, by nie stracić cennych składników spod skórki. Buraczki obieramy i także kroimy na mniejsze części, plasterki.
  • wyciskanie soku 4. Tak przygotowane składniki naprzemiennie wkładamy do sokowirówki. Uzyskany w ten sposób sok mieszamy dodając do niego nasiona chia . Gdy nasiona zaczną pęcznieć sok rozlewamy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy