Buraczkowy piernik bez cukru

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejna odsłona ciasta na bazie warzywa - oczywiście bez cukru.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - burak utarty: 2 szklanki
    - jajak organiczne: 3 sztuki
    - mleko zwykłe: 1 łyżka
    - mąka orkiszowa: 0.75 szklanki
    - tabliczka gorzkiej czekolady ze stewia: 2 sztuki
    - stewia w pudrze: 2 łyżki
    - oliwa lub olej z pestek winogron: 100 mililitrów
    - przyprawa do piernika*: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Buraczkowy piernik bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraka ucieramy na tarce o średnich oczkach.

    2. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka, uważając aby się tylko rozpuściła a nie zagotowała bo powstaną grudki.

    3. Jajka ubijamy z dodatkiem stewii powoli dodając olej.

    4. Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą do piernika i dodajemy do jajek.

    5. Dodajemy buraczki i na koniec rozpuszczoną czekoladę.

    6. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy typu keksówka.

    7. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół). Koniecznie należy wykonać test na suchy patyczek.

    8. Po wystudzeniu opruszamy łyżeczką stewii lub można rozpuścić jeszcze jedną czekoladę i polać ciasto a następnie posypać zmielonymi orzechami.

    Ciasto jest wilgotne i ładnie wyrośnięte. Ilość stewii dodanej do ciasta można zwiększyć w zależności od gustu. Ja akurat daje 2 łyżki ale wiem, że niektórzy wolą słodsze. Trzeba pamiętać, że czekolada też daje słodycz.

    To ciasto to kolejna zmodyfikowana propozycja dla osób, które nie mogą spożywać ani cukru ani mąki pszennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować