Buraczkowy piernik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój synek nie przepada za warzywami, ale ukryte np w ciastach zjada bardzo chętnie. Stąd pomysł na takie właśnie wypieki.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    -2 szkl mąki tortowej
    -3/4 szkl cukru
    -cukier waniliowy
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 płaskie łyżeczki sody
    -2 łyżeczki kakao
    -0,5 łyżeczki cynamonu
    -4 jajka
    -3/4 szkl oleju
    -1,5 szkl buraczków potarkowanych na małych jarzynowych oczkach
    -rodzynki
    POLEWA:
    -3 łyżki śmietany 18%
    -1,5 czekolady mlecznej

Buraczkowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki przesiewamy i łączymy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Łączymy masę z sypkimi składnikami. Następnie wlewamy powoli olej do masy i mieszamy łyżką. Na koniec wrzucamy buraczki i rodzynki mieszamy do połączenia składników. Wylać masę do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 min w temp. 175 stopni.
    Składniki polewy wrzucić do rondelka i podgrzewać do połączenia składników. Polać po upieczonym cieście.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy