Buraczkowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czy tiramisu musi być zawsze na słodko? Otóż nie ;) Oto moja propozycja fantazyjnej przekąski, w sam raz na trwający karnawał.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 czerwony burak (około 300g),
    serek mascarpone 130g,
    śmietana 36% 1 łyżeczka,
    śmietana 30% 100g,
    ocet winny ½ łyżki,
    oliwa z oliwek ½ łyżki,
    sól,
    pieprz,
    kmin,
    czerwony pieprz do dekoracji,
    rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tiramisu Przystawki Przekąski

Buraczkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowe tiramisu 1. Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Po wystudzeniu obieramy go i kroimy w większą kostkę. Pokrojonego buraka dzielimy na trzy równe części.
  • Buraczkowe tiramisu 2. Dwie części wkładamy do miseczki. Do tej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, dodajemy szczyptę kminu i soli. Całość mieszamy.
  • Buraczkowe tiramisu 3. Jedną część buraków wrzucamy do blendera. Dodajemy mascarpone, łyżeczkę śmietany, szczyptę kminu i miksujemy na gładki krem, który doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z odrobiną kminu. Do dwóch szklanek wkładamy pokrojone buraczki z miski. Wykładamy krem buraczany i kleks śmietany. Całość dekorujemy czerwonym pieprzem i rozmarynem. . Życzę smacznego :)
  • Buraczkowe tiramisu 4. Życzę smacznego :)
  • Buraczkowe tiramisu 5. Życzę smacznego :)
  • Buraczkowe tiramisu 6. Życzę smacznego :)
  • Buraczkowe tiramisu 7. Życzę smacznego :)
  • Buraczkowe tiramisu 8. Życzę smacznego :)

Porady

Przekąska prezentuję się bardzo efektownie w wysokich szklankach. Świetnie sprawdzi się również jako aperitif

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować