Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

pierogi naturalnie barwione :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    800 g mąki
    1 burak ćwikłowy pieczony
    1 jajko
    sól
    1 łyżka oleju
    woda

    nadzienie
    800 g szpinaku
    200 g sera feta
    3-4 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól
    pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml
    Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.



    Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać.
    Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi.
    Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)
    Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować