Buraczkowe naleśniki z farszem gryczanym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Teraz pora na moje naleśniki. Pięknie różowe z farszem z kaszy gryczanej, twarogu i pieczarek.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    70ml mleka
    130ml wody gazowanej
    50ml oliwy
    60ml zakwasu buraczanego
    ok 120g mąki
    1 jajko
    sól

    FARSZ:
    1 niepełna szklanka kaszy gryczanej (surowej)
    2 garście suszonych pieczarek
    1 cebula
    osełka twarogu - ok 200g
    3-4 łyżki śmietany
    sól, pieprz

Buraczkowe naleśniki z farszem gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    ze składników zrobić ciasto. Odstawić na 15 minut. Upiec naleśniki.
  • 2. Kasze gryczaną wraz z suszonymi pieczarkami ugotować. Wystudzić.
  • 3. W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojona w kostkę cebulkę. Usmażoną dodać do kaszy.
  • 4. Ser pokruszyć i dodać do kaszy z cebulą. Posolić wszystko,popieprzyć i dokładnie wymieszać dodając śmietanę.
  • 5. Farsz nakładać na naleśniki i zwijąc jak krokiety.
  • 6. Gotowe naleśniki włożyc do naczynia żaroodpornego i zapiekać je pod przykryciem 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
  • 7. Naleśniki można jeść z sosemi jogurtowym, grzybowym albo bez niczego.

Porady

Suszone pieczarki mozna zastapić tymi "żywymi". Wystarczy je oczyścić, pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem z cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy