Buraczki zasmażane z żurawiną do obiadu

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Bardzo prosty przepis na bardzo smaczne buraczki na ciepło do obiadu z dodatkiem żurawiny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    1 kg buraków (podobnej wielkości)
    cebula
    jabłko
    2 łyżki oleju
    1 łyżka maki
    sól
    cukier
    1 łyżka octu winnego
    30 g żurawiny suszonej
    śmietana
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Buraczki zasmażane z żurawiną do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  • 2. Po tym czasie buraki obieramy ze skórki (najlepiej zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe), ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku o grubszym dnie).
  • 4. Do cebuli dodajemy mąkę i smażymy mieszając aż mąka stanie się złocista.
  • 5. Do zasmażonej cebulki dodajemy buraki i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.
  • 6. Dodajemy ocet, cukier, sól, żurawinę i wszystko razem zasmażamy około 8 minut, często mieszając.
  • 7. Dodajemy śmietanę w ilości według upodobań i całość przyprawiamy jeśli potrzeba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować