Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką

0 (0 ocen)

Idealne jako ciepła jarzynka do obiadu.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych, startych na grubych oczkach tarki jarzynowej buraczków (2 większe sztuki)
    150 g oczyszczonych pieczarek
    2 mniejsze marchewki
    1 średnia biała cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    5 - 7 łyżek wody
    2 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka musztardy stołowej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    sok z cytryny lub ocet do smaku
    pieprz czarny mielony o smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Dodatki Buraczki Jarzynka

Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką 1. Marchewki obrać, pokroić na półtalarki. Pieczarki pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać. Warzywa i grzyby przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem, dodać majeranek i tymianek. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości (około 15 min).
  • Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką 2. Następnie do garnka dołożyć buraczki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wlać sok z cytryny. Dusić 5 min.
  • Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką 3. Po tym czasie dodać śmietanę i musztardę - wymieszać.
  • Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką 4. Całość oprószyć mąką i ponownie wymieszać. Chwilę jeszcze podgrzewać. Danie doprawić do smaku.

Porady

Zamiast gotować buraczki, można użyć gotowych tartych ze słoika. W tym wypadku zbędny może się okazać dodatek soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować