Buraczki zasmażane z cebulką

4.5 (153 ocen)

Buraczki zasmażane stanowią doskonały dodatek do obiadu, często je przyrządzam do różnych mięs. Są bardzo smaczne,

Składniki:

  • 1 kilogram buraków czerwonych

    1 cebula

    1 łyżka octu lub soku z cytryny

    1-2 łyżki smalcu lub masła

    1-2 łyżki mąki

    sól

    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Buraczki

Buraczki zasmażane z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki nie obierając dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku sola i cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, na patelni roztapiamy masło lub smalec, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do podgrzanych buraków, dokładnie mieszamy.

Porady

Dodatek cukru do gotowania sprawi że buraki szybciej nam się ugotują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować