Buraczki zasmażane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie buraczki, to obok marchewki z groszkiem, prawdziwie babciny dodatek do obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie buraki
    ½ szkl. wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 cebula
    ½ jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    ¼ - ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Buraczki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać wodą i gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Odcedzić. Wywar można wypić - jest słodki i zdrowy.
    Cebulą drobno posiekać i usmażyć na oleju z masłem aż zacznie się rumienić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do zrumienionej cebuli. Dodać również buraczki, sól, cukier i sok z cytryny. Posypać mąką i zagotować mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować