Buraczki zasmażane

  • wyświetlono: 732 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Takie buraczki, to obok marchewki z groszkiem, prawdziwie babciny dodatek do obiadu.

72164728_2453205768264736_6150364146777980928_n
  • 30min

Składniki

4 średnie buraki
½ szkl. wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 cebula
½ jabłka
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
¼ - ½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki zasmażane

  • 1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać wodą i gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Odcedzić. Wywar można wypić - jest słodki i zdrowy.
    Cebulą drobno posiekać i usmażyć na oleju z masłem aż zacznie się rumienić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do zrumienionej cebuli. Dodać również buraczki, sól, cukier i sok z cytryny. Posypać mąką i zagotować mieszając.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babciburakiprzystawka do obiadu

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki z czosnkiem

Dodane przez: RedakcjaPP

Buraczki z czosnkiem

Przepis dostałam od kuzynki. Minęło...

faszerowane buraczki

Dodane przez: agarybak76

Faszerowane buraczki

Elegancka przystawka, która zachwyci...

Pieczone buraki w piekarniku

Dodane przez: e-jola1

Pieczone buraczki w piekarniku

Można podać jako osobne danie lub...

Buraczki zapiekane z fetą

Dodane przez: e-jola1

Buraczki zapiekane z fetą

Do przygotowania tego dania polecam...

Jajka w buraczkach

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka w buraczkach

Jajka w smażonych buraczkach z...

Dodane przez: kami7705

KAPUSTA ZASMAŻANA Z JABŁKAMI

POŁĄCZENIE KAPUSTY Z JABŁKAMI DAJE...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE