Ostatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch.
4 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg buraczków
75 ml oleju z pestek winogron
75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
50 ml octu ryżowego
sól, pieprz
Buraczki z syropem z bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową, przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od wielkości warzyw) w temperaturze 190°C.
Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do słoików. Przekładamy do garnka z wodą (3/4 wysokości słoików), gotujemy 25 minut. Studzimy.
Komentarze