Buraczki z syropem z bzu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg buraczków
    75 ml oleju z pestek winogron
    75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
    50 ml octu ryżowego
    sól, pieprz

Buraczki z syropem z bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z syropem z bzu 1. Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową, przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od wielkości warzyw) w temperaturze 190°C.
    Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Przekładamy do słoików. Przekładamy do garnka z wodą (3/4 wysokości słoików), gotujemy 25 minut. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy