Buraczki z soją, ogórkiem, rzodkiewką i chrzanem

0 (0 ocen)

Smaczna sałatka z dodatkiem soi, świetnym źródłem wartościowego białka. Taka sałatka może stanowić pożywne uzupełnienie obiadu, ale smakuje także jako samodzielne danie zajadane chociażby z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 100 g suchej soi
    650 g ugotowanych, obranych czerwonych buraków
    1 nieduży ogórek sałatkowy (100 g)
    1 pęczek rzodkiewki
    1 łyżka utartego korzenia chrzanu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki prażonych pestek słonecznika
    3 łyżki majonezu
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
    1 kopiasta łyżeczka pieprzu ziołowego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki Majonez

Buraczki z soją, ogórkiem, rzodkiewką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z soją, ogórkiem, rzodkiewką i chrzanem 1. Soję moczyć przez noc w wodzie, następnie ugotować do miękkości (20 – 30 min) w wodzie bez dodatków, odcedzić i wystudzić.
    Buraki pokroić w niedużą kostkę, ogórka oraz rzodkiewkę - na małe cząstki. Rozdrobnione warzywa i soję przełożyć do miski. Dodać chrzan, natkę pietruszki, słonecznik, pieprz ziołowy i ostrą paprykę, po czym dokładnie wymieszać. Na końcu wlać sok z cytryny, dołożyć majonez i przyprawy do smaku. Składniki ponownie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować