Buraczki z porem i chrzanem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka obiadowa z czerwonych buraczków, pora oraz chrzanu. Znakomitym dodatkiem smakowym potrawy jest prażona biała gorczyca. Pyszna sałatka, prosta w przygotowaniu. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    35 cm – owy kawałek pora (160 g)
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżeczki tartego chrzanu konserwowego ze słoika
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    woda do sparzenia pora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Majonez Ćwikła

Buraczki z porem i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z porem i chrzanem 1. Pora posiekać, przełożyć do naczynia, zalać lekko osoloną wrzącą wodą, przykryć pokrywką i pozostawić na 10 min. Po tym czasie warzywo dokładnie osączyć i wystudzić.
    Gorczycę uprażyć w suchym rondelku (do momentu, aż ziarna zaczną podskakiwać), po czym utrzeć w moździerzu.
    Buraki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać przygotowanego pora, koperek, chrzan oraz wsypać gorczycę, cynamon i pieprz ziołowy. Zawartość miski wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Buraki Cynamon Koper Pieprz Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować