Sałatka obiadowa z czerwonych buraczków, pora oraz chrzanu. Znakomitym dodatkiem smakowym potrawy jest prażona biała gorczyca. Pyszna sałatka, prosta w przygotowaniu. Polecam!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg obranych, ugotowanych czerwonych buraków
35 cm – owy kawałek pora (160 g)
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki tartego chrzanu konserwowego ze słoika
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
woda do sparzenia pora
Buraczki z porem i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać, przełożyć do naczynia, zalać lekko osoloną wrzącą wodą, przykryć pokrywką i pozostawić na 10 min. Po tym czasie warzywo dokładnie osączyć i wystudzić.
Gorczycę uprażyć w suchym rondelku (do momentu, aż ziarna zaczną podskakiwać), po czym utrzeć w moździerzu.
Buraki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać przygotowanego pora, koperek, chrzan oraz wsypać gorczycę, cynamon i pieprz ziołowy. Zawartość miski wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Komentarze