Buraczki z papryką na zimę

4.49 (193 ocen)

Uwielbiam ten przepis na buraczki. Nie masz pomysłu co podać jako dodatek do obiadu? Te buraczki to wyśmienite rozwiązanie.

Składniki:

  • 3-4 kg buraczków
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli

    zalewa:
    2 szklanki cukru
    2 szklanki wody
    1,5 szklanki octu 10%
    2 łyżki soli
    ziele angielskie, listek laurowy, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Buraczki z papryką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie buraków 1. Buraczki ugotować na lekko al dente.
  • Tarcie buraków 2. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Papryka z cebulą 3. Paprykę i cebule pokroić w kostkę. Najpierw przesmażyć paprykę, po usmażeniu przesypać do miski, a kolejno na tej samej patelni podsmażyć cebulę - wsypać do papryki. Paprykę wraz z cebulą przemielić w maszynce
  • 4. Przyrządzić zalewę z podanych składników, kolejno wsypać do niej przemieloną cebulę z papryką oraz potarte buraczki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, włożyć do słoików, zapasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.89 (164 ocen)

Buraczki na zimę

To może cię zainteresować