Buraczki zasmażane z miodem i cynamonem

4.98 (145 ocen)

  • 45 min

Smaczny warzywny dodatek do ziemniaków i mięsa.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
    2 cebule, ok. 15 dag
    3 łyżki masła
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    szczypta cynamonu
    sól- do smaku
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.98 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki Buraczki

Buraczki zasmażane z miodem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane buraki czerwone 1. Buraczki zalewamy zimną wodą, gotujemy w łupinkach do miękkości. Lekko studzimy, obieramy.
  • starte drobno buraczki 2. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 3. Cebulę bardzo drobno siekamy. Przesmażamy na maśle.
  • buraczki, sok z cytryny, miód, cynamon 4. Do cebuli dodajemy: buraczki, wlewamy miód, sok z cytryny. Przyprawiamy solą i cynamonem do smaku. Lekko przesmażamy.
    Po wierzchu posypujemy natką pietruszki- drobno posiekaną.
  • burczaki z miodem i cynamonem 5. Buraczki podajemy na gorąco, jako dodatek do mięsa.
    Smacznego :)

Porady

Buraczki łatwiej jest obrać ze skórki, gdy są ciepłe. Możemy dodać chrzanu, jeśli ktoś lubi ostry smak. Buraczki doskonale smakują: z mięsem wołowym, królikiem, kaczką oraz jajkiem sadzonym i rybą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować