Buraczki z marchewką i cebulą na zimę do słoików

3.33 (9 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Buraczki z marchewką i cebulą na zimę do słoików to idealny dodatek do dań obiadowych.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg buraków,
    1 kg marchwi,
    0,5 kg cebuli,
    pół szklanki cukru,
    pół szklanki octu,
    1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

3.33 (9 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Buraczki

Buraczki z marchewką i cebulą na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.
    Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.
    Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
    Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Przekładamy do litrowych słoików.
    Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.
    Przechowujemy w zimnym miejscu.
    Smacznego ;)

Porady

Idealny dodatek do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cebula Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować