Buraczki tarte

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Buraczki tarte idealnie przydadzą się zimową porą do przygotowania barszczu czerwonego lub ukraińskiego. Uwielbiam je w połączeniu z tradycyjnym, polskim obiadem:ziemniaki+schabowy+ przygotowane buraki z cebulka szczyptą soli, pieprzu, octu i oleju.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - ok. 5kg buraków
    - ok. szklanka octu

Buraczki tarte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usunąć liście z buraków, dokładnie je umyć, włożyć dość ciasno do garnka, zalać wodą i gotować aż buraki będą miękkie. Po czym należy odcedzić buraki, poczekać aż wystygną. Gdy buraki będą już chłodne należy je obrać, zetrzeć na tarce,na większych oczkach. Starte buraki przełóż do słoików najlepiej 0,5l. Do każdego słoika wlać łyżkę stołową octu, zakręcić dokładnie słoiki i pasteryzować ok 20min.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy