Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób

Olej konopny ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego często gości w mojej kuchni! Polecam Wam go nie tylko do buraczków, które w zaprezentowanej wersji są przepyszne!

  • 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 3 upieczone buraki (mogą być ugotowane)
    1 cebula
    3-4 łyżki oleju konopnego
    1-2 łyżeczki octu balsamicznego/soku z cytryny
    cukier/miód (opcjonalnie)
    sól, pieprz

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upieczone buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekać.
    Całość wymieszać z olejem i doprawić do smaku za pomocą octu/soku z cytryny, opcjonalnie cukru/miodu oraz soli z pieprzem.
    Gotową sałatkę schłodzić w lodówce przez minimum 1-2 godziny, aby smaki "się przegryzły".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy